Sarcina in UK – dreptul la nastere gratuita pentru mamicile din UE

femeie insarcinata in 9 luni

Sharing is caring!

Articolul acesta se vrea a fi de ajutor pentru viitoarele mamici romance care se afla in Uk si nu stiu sau nu sunt sigure daca au dreptul la servicii NHS gratuite.

Dreptul la ingrijire prenatala si nastere gratuita in Uk

Disclaimer Tot conținutul și informațiile de pe acest blog sunt prezentate in mod informational si educational, nu constituie sfaturi profesionale de niciun fel și nu stabilesc nicio relație profesionist-client. Deși ma straduiesc să ofer informații generale exacte, informațiile prezentate aici nu sunt înlocuitoare pentru niciun fel de sfaturi profesionale și nu trebuie să vă bazați doar pe aceste informații. Consultați întotdeauna un profesionist din zonă pentru nevoile și circumstanțele dvs. particulare înainte de a lua orice decizie profesională, juridică, financiară sau fiscală.

Acestea fiind spuse, haideti sa trecem la treaba 🙂

Din start, vreau sa precizez ca, in Uk orice orice femeie insarcinata are dreptul la ingrijire prenatala chiar daca nu este eligibila pentru servicii NHS gratuite sau nu poate plati pentru aceste servicii. Cu alte cuvinte, luarea in evidenta pentru monitorizarea sarcinii nu trebuie intarziata chiar daca pacienta nu dispune de mijloacele necesare platii.

Conditii de eligibilitate pentru ingrijire si nastere gratuita in Uk

Exista doua situatii in care nasterea si ingrijirea in sarcina sunt oferite gratuit femeilor din statele membre UE, deci implicit romancelor:

 1. Esti considerata cu drept de rezidenta in Uk
 2. Dovedesti ca esti asigurata in Romania

Daca nu te incadrezi in niciuna dintre aceste situatii, este posibil sa trebuiasca sa platesti, dar nu ti se poate refuza ingrijirea daca nu platesti pe loc. Oricum, in majoritatea cazurilor, vei primi factura cu totalul de plata acasa, la cateva saptamani sau luni de la nastere.

Este foarte important pentru sanatatea ta si a copilului tau sa participi la toate controalele, chiar daca nu poti plati. ”Maternity care” cum o numesc ei, include ingrijirea prenatala, nasterea si ingrijirea postnatala.

O sa luam pe rand cele doua situatii de mai sus si o sa incerc sa explic cat mai simplu ce inseamna fiecare dintre ele si cum poti dovedi ca te incadrezi in una sau alta.

1. Ce inseamna ”drept de rezidenta” in Uk?

Dreptul de rezidenta in Uk poate fi obtinut prin inregistrarea tuturor cetatenilor UE pentru settled sau pre-settled status. Odata ce ai obtinut unul din cele doua statuturi, ai automat dreptul la nastere gratuita in Uk.

Cum obtin settled sau pre-settled status?

Pentru a aplica trebuie sa intri pe gov.uk si sa incepi procesul de inregistrare.

Acte necesare:

 • pasaport valabil sau carte de identitate
 • NINO (National Insurance Number)
 • alte documente care sa ateste rezidenta in Uk

Daca ai ajuns sa citesti articolul de fata, cel mai probabil esti o viitoare mamica care nu a lucrat in Uk (deci nu ai platit taxe) si nu ai nici NINO. In acest caz, o sa-ti explic ce acte iti trebuiesc pentru a putea dovedi totusi ca locuiesti in Anglia.

Daca nu detii National Insurance Number, va fi nevoie sa incarci alte documente (scanate sau tip fotografie) pentru a furniza dovezi suplimentare care sa ateste rezidenta in Uk. Toate documentele trebuie sa cuprinda numele si prenumele tau si data la care a fost tiparit.

Aceste documente pot fi:

 • scrisoare de la GP sau alt spital unde ai fost inregistrata cu sarcina
 • bank statement sau scrisoare de la banca
 • bilet de avion, tren, vapor, etc care sa arate data la care ai intrat in Uk
 • factura telefon mobil cu adresa ta din Uk
 • alte facturi (electricitate, gaz, apa, cablu Tv, council tax) sau facturi cu dovada platii pentru diverse reparatii la casa, asigurare casa, etc

Daca nu detii nici un astfel de document, suna sau roaga pe cineva sa sune in numele tau la Citizens Advice. Prezinta situatia ta, cere sfatul lor si intreaba daca ar putea sa-ti dea o scrisoare care sa arate ca ai luat legatura cu ei sau chiar ai fost la sediul lor pentru a afla mai multe informatii despre drepturile tale.

Foloseste aceasta scrisoare impreuna cu biletul de avion de la data cand ai intrat in Uk pentru a te inregistra pentru pre-settled status. Daca ei vor considera ca nu ai trimis destule dovezi, vei fi contactata pentru a da mai multe detalii despre cazul tau si vei avea sansa de a le explica situatia si planurile tale de a ramane in Uk.

2. Cum dovedesti ca esti asigurata in Romania?

Pentru a dovedi ca esti asigurata la sistemul de sanatate din Romania trebuie sa prezinti Cardul European de Sanatate (EHIC). Acesta se obtine in Romania prin depunerea unei cereri impreuna cu documentele doveditoare ale calitatii de asigurat la sediul CAS al judetului de care apartineti. Cardul se elibereaza in termen de 7 zile lucratoare de la depunerea cererii.

In concluzie, acestea sunt cele doua modalitati prin care te poti asigura ca nu vei primi o factura de cateva mii de lire dupa nastere, in cazul in care nu ai lucrat niciodata in Uk si inca nu ai NINO.

Pe scurt, urmeaza cei trei pasi de mai jos pentru a beneficia de servicii gratuite NHS:

 1. Inscrie-te la GP pentru a lua sarcina in evidenta. Pentru asta nu ai nevoie de NINO, doar un act de identitate si eventual proof of address (nu se cere peste tot)
 2. Deschide un cont bancar in cazul in care inca nu ai unul
 3. Aplica pentru pre-settled status cu scrisorile pe care le primesti de la GP si de la banca, sau orice alte documente care sa-ti dovedeasca rezidenta in Uk

Pentru mai multe informatii si servicii de consiliere gratuita pentru accesul la ingrijire maternala in Uk, puteti suna la numarul de telefon 0808 800 041 (joi intre 10-12 amiaza) sau trimite un email la maternitycareaccess@maternityaction.org.uk.

De asemenea, Citizen’s Advice Bureau ofera consiliere gratuita in materie de imigrare, finante (datorii si restante), beneficii sociale, etc.

Inca aveti neclaritati cu privire la acest subiect? Lasati un comentariu mai jos si o sa incerc sa va raspund cat mai repede cu putinta!

Sharing is caring!

3 thoughts on “Sarcina in UK – dreptul la nastere gratuita pentru mamicile din UE”

 1. Georgiana Alecu

  Bună! Dacă nu am 6 luni în UK, ma ajuta la ceva scrisoarea de la gp și biletul de avion?
  Mulțumesc anticipat!

  1. Buna! Pentru a aplica pentru pre-settled status ai nevoie de cat mai multe documente pentru a-ti dovedi rezidenta in Uk atunci cand nu ai NINO. Daca ai NINO e simplu, te gasesc ei in baza de date si nu mai ai nevoie de nici un document. In cazul in care nu ai NINO, scrisoarea de la GP poate fi folosita ca si proof of address, iar biletul de avion pentru a arata data la care ai intrat in Uk. De asemenea, nu e necesar sa ai 6 luni de rezidenta in Uk, poti aplica pentru pre-settled status si dupa o zi de la venirea in Uk. Te sfatuiesc sa aplici cat mai curand, ideal inainte de 31 dec 2020. Bafta!

Comments are closed.